Plitvička jezera

Smještena u Dinarskom kršu na dodiru planina Male Kapele i Ličke Plješevice, a neposredno uz cestu što povezuje Zagreb i Dalmaciju, predstavljaju jedinstveni prirodni fenomen. Nadaleko čuvena po svojoj ljepoti, a posebno primamljiva za turiste različitih profila, punim pravom nose naziv Nacionalnog parka. Prvi opisi i točnije karte Plitvičkih jezera stare su tek nešto više od 200 godina. Prvu “putničku kuću” podigli su graničari 1862. godine, a prvi hotel sa 28 soba izgrađen je 1896. godine. Početkom 19. stoljeća i prvi znanstvenici dolaze na Plitvice, pokreću inicijativu za proglašenje nacionalnim parkom još 1914. godine. U početku su motivi zaštite bili uglavnom estetske i rodoljubne prirode no između dva rata sazrijevaju spoznaje o vrijednosti Plitvica i 1928. godine proglašavaju se nacionalnim parkom, ali zakonom čiju je valjanost trebalo produžavati, što nije učinjeno. Tako da su tek 1949. godine Plitvička jezera dobila trajan status nacionalnog parka. 1979. godine UNESCO uvrštava Plitvice u Listu Svjetske prirodne baštine.

Prostiru se na površini od 29 482 ha, od čega je pod šumom više od tri četvrtine. Ostatak otpada na vode i travnjake sa seoskim naseljima. Visoka šuma mjestimice prerasta u prašumu, a tom prirodnom bogatstvu odgovara i raskošan biljni i životinjski svijet. Skrivena u šumovitom krškom krajoliku nižu se, jedno ispod drugog, šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca modrozelene boje. Međusobno su povezana pjenušavim kaskadama i šumećim slapovima, a vodom ih pune brojne rječice i potoci. Najpoznatija i najveća jezera su jezero Kozjak i Prošćansko jezero.

Srne, divlje svinje, lisice, jazavci, vidre, te medvjedi i vukovi čine tek dio od više od 50 vrsta sisavaca. Ptičji svijet razmjerno je dobro proučen, utvrđeno je 126 vrsta ptica od kojih se 70 vrsta ovdje stalno gnijezdi. Plitvičke šume su među najočuvanijim u Europi, glavne vrste drveća jesu bukva, jela, smreka i bijeli bor. Najočuvaniji prirodni kompleks nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog parka, Čorkovoj uvali. Ovdje je registrirana gotovo netaknuta prašumska struktura jelovo- bukovih šuma na nadmorskoj visini od 860- 1028 m. Prosječna visina jela i smreka iznosi čak 40 metara a rekorderi premašuju i 50 metara.

Na kraju treba spomenuti da i ljubitelji speleoloških objekata ovdje mogu ponešto naći. Većina spilja je u vapnenačkom dijelu Plitvica, osobito uz Donja jezera i u kanjonu Korane. Tu se nalazi više manjih i većih spilja od kojih su najpoznatije Šupljara, Golubnjača i Crna pećina.

Programi razgledavanja NP Plitvička jezera