Jeste li znali

Hrvatsku osim njezinih prirodnih ljepota čine i njezini izumitelji te raznovrsni pronalasci nastali na ovom području. U ovoj ćemo Vas priči upoznati s nekima od znamenitih Hrvata iz prošlosti koji su svojim otkrićima obilježili čitave epohe, ostavši upisani u povijest ljudskog roda.

Struja
NIKOLA TESLA (1856-1943.) fizičar rođen u Smiljanu kod Gospića, djelovao u SAD-u, jedan od najvećih izumitelja na polju elektrotehnike; projektirao prvu hidroelektranu na izmjeničnu struju na slapovima Nijagare, dao osnove radarskih uređaja; po njemu je nazvana mjerna jedinica za magnetsku indukciju (Tesla – T). Za sobom je ostavio više od 700 izuma i 112 patenata iz različitih područja tehnike, nosi naziv čovjeka koji je osvijetlio svijet.

Torpedo
IVAN LUPIS (1813-1875.) pomorski časnik iz Rijeke, izumitelj torpeda, proizvedenog prvi put u Whitehead-ovoj tvornici u Rijeci 1866. godine

Kravata
Ovaj dekorativni odjevni predmet, bez kojeg je danas nezamisliv bilo kakav poslovni sastanak djelo je hrvatskih vojnika koje je zamjetio francuski kralj Luj XIII. na njihovim odorama koji su mu pristigli u pomoć oko 1653. godine. Ubrzo je prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Ubrzo se raširio Europom i svijetom te postao najcjenjeniji ali nažalost ne i po hrvatskom imenu i izumu najprepoznatljiviji hrvatski proizvod.

Padobran
VRANČIĆ, FAUST (1551-1617.) izumitelj, filozof i leksikograf; anticipirao niz tehničkih izuma, između ostalog i padobran. Prve skice padobrana najvjerojatnije je napravio genijalac Leonardo da Vinci u rasponu svog životnog vijeka od 1452. do 1519. godine. Konstruirao ga je hrvatski izumitelj i inovator, šibenčanin Faust Vrančić te uspješno demonstrirao njegovu učinkovitost skokom sa tornja u Veneciji 1617. godine.

Penkala
SLAVOLJUB PENKALA (1871-1922.) izumitelj mehaničke olovke i nalivpera 1906. godine te prvog hrvatskog zrakoplova dvosjeda. Premda najpoznatiji po izumu mehaničke kemijske olovke, koju i danas svi često zovemo penkala, njegov rad obuhvaća oko 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike i zrakoplovstva te ostalih grana.

Marco Polo
MARCO POLO (1254-1324.) venecijanski pustolov i istraživač, zaslužan za otkrivanja Kine Europi; potiče s otoka Korčule.

MP3 player
Jeste li znali da je mala spravica koja mnogima uljepšava život dok idu na posao ili u školu djelo hrvatskog mladog programera Tomislava Uzelca? Prvi je koji je 1997. godine konstruirao tu čudnovatu napravu, MP MP3 Playback Engine koji se smatra prvim MP3 playerom. Nakon izrade američki studenti su ga prilagodili za rad na Windowsima te ga nazvali “WinAMP”.